Intrebari si raspunsuri

DE CE SA MERG LA PSIHOLOG?

Psihologul ma poate sprijini in a ma cunoaste mai bine, in a-mi optimiza comunicarea si abilitatile de relationare, in plan personal, familial si profesional.

Psihologul ma va insoti si asista in rezolvarea unor conflicte interioare, in gestionarea unor situatii problematice, in identificarea unor cai de solutionare a unor probleme cu care ma confrunt.

Psihologul ma poate ajuta sa identific cauzele unor manifestari.

Psihologul ma poate ajuta in eliminarea unor comportamente blocante ori dezadaptative, care imi afecteaza randamentul personal si profesional.

Cu cat voi merge mai repede la psiholog, cu atat vor creste sansele de a preveni instalarea timpurie a unor posibile tulburari, devieri psihologice si comportamentale, ori cronicizarea lor.

PRIETENI vs. PSIHOLOG

Prietenii ma pot ajuta, insa sfaturile si recomandarile lor provin dintr-o experienta subiectiva, fiind alterate de propriile viziuni, mentalitati, conceptii.

In schimb, psihologul este obiectiv, impartial si noncritic. In plus, psihologul nu imi va rezolva el problema, nu imi va spune exact ce sa fac, ci ma va ajuta sa gasesc singur cele mai bune solutii.

Psihologul ma va ajuta sa-mi identific resursele si sa mi le canalizez spre solutionarea problemelor. Astfel, voi sti si in situatii viitoare cum sa reactionez, cum sa ma comport, cum sa-mi gestionez trairile.

DACA AFLA CINEVA CA AM FOST LA PSIHOLOG?

In primul rand, nu este o rusine sa mergi la psiholog. Oamenii solicita serviciile unui psiholog nu doar atunci cand au probleme, ci si atunci cand isi doresc autocunoasterea, echilibrul si armonizarea interioara, cresterea calitatii vietii, optimizarea unor resurse ori abilitati.

In al doilea rand, psihologul are obligatia de a respecta confidentialitatea datelor si informatiilor la care are acces, potrivit prevederilor Codului Deontologic al Profesiei de Psiholog cu Drept de Libera Practica.

LA PSIHOLOG VOI PRIMI TRATAMENT?

Psihologul nu trebuie confundat cu psihiatrul. Psihiatrul este cel care pune un eventual diagnostic psihiatric si stabileste tratamentul potrivit.

Psihologul identifica anumite probleme ori tendinte dizarmonice, prescrierea unui tratament neintrand in aria sa de competenta.